Despre macese

Măceşele, un izvor de vitamine

Măceşul este un arbust lemnos care creşte sub formă de tufă, ale cărui ramuri sunt prevăzute cu spini care au vârful curbat. Florile sunt frumoase, roşii, roze sau în unele cazuri chiar albe. Sunt plăcut mirositoare. Fructele sunt numite măceşe.

Măceşele se pot culege până târziu în octombrie. Măceşul (Rosa canina) este o specie din genul Rosa, înrudit cu trandafirul. Creşte în poienile pădurilor de la câmpie şi dealuri, la liziera acestora sau pe câmpuri şi păşuni în apropierea pâlcurilor de copaci. Are nevoie de mult soare pentru a creşte şi a înflori, de aceea nu-l vom întâlni în spaţiile umbrite. Tufa are o înălţime de până la 3 m, cu mai multe tulpini lungi acoperite cu spini puternici. Tulpina poate fi uşor ghidată pe orizontală, de aceea este folosit pentru realizarea unor perdele de sârmă ghimpată vie, pentru delimitarea proprietăţilor. Planta înfloreşte în lunile de vară, iunie – iulie.

Pe lângă vitamine, măceşele mai conţin zaharuri, acid citric şi malic, pectine, tanini, etc. În terapeutică se folosesc ca tonic vitaminizant, având proprietatea de a întări organismul. La covalescenţi sunt recomandate sub formă de ceai, sirop, marmeladă şi vin. Datorită vitaminei P, preparatele de măceşe menţin permeabilitatea şi fragilitatea vaselor capilare, normalizând circulaţia sângelui.